Onzekere tijden voor bedrijven – bedrijven moeten zichzelf omarmen

Onzekere tijden in Noorwegen en daarbuiten betekenen dat veel bedrijven in competitieve sectoren snel moeten schaalverkleinen.

Maar de kostenbesparingen zullen veel kleiner zijn dan ze zouden kunnen zijn als een bedrijf geen centrale controle heeft over zijn verplichtingen.

 

Alle slechte dingen komen in drieën

  • Veel te weinig bedrijven hebben centraal overzicht over de contracten die de basis vormen van hun totale kosten.
  • Contractperiodes, specificaties, prijzen, contactpersonen, rechten en verplichtingen liggen verspreid bij collega’s in kasten, laden of computers.
  • Als de ontslaggolf komt, verdwijnt het laatste beetje controle – en worden de kostenbesparingen veel kleiner dan ze zouden kunnen zijn.

«Ik ben geen sociaal econoom. Ik weet niet hoe de dingen gaan bij de EU en elders. Maar ik zie wel dat veel te weinig bedrijven zich aanpassen aan het plaatje van het financiële risico dat de media ons elke dag laten zien. En dat komt allemaal doordat zij nagelaten hebben een paar eenvoudige en goedkope maatregelen te treffen.»

Lasse Sten, oprichter en CEO van House of Control

Sten verwijst naar contracten die individuele medewerkers hebben getekend namens het bedrijf en die bedoeld waren om de bedrijfsvoering te verbeteren, maar die in moeilijke tijden minder belangrijk worden, of die in het slechtste geval van geen enkel nut zijn voor het bedrijf als die persoon vertrekt.

«Dergelijke contracten kunnen voor van alles zijn van levering van regelmatig bestelde goederen tot abonnementen met een looptijd van meerdere jaren. Wat dergelijke bedrijfscontracten en andere verplichtingen allemaal gemeen hebben, is dat ze zijn gekoppeld aan grote hoeveelheden medewerkers en verborgen zijn in laden of op een server. Als deze medewerkers het bedrijf moeten verlaten, bestaat er geen mechanisme om deze contracten te annuleren.»

 

Variabele kosten worden permanent

Net als verplichtingen die horen bij de dagelijkse bedrijfsvoering zijn er ook kosten die zijn gekoppeld aan elke medewerker: verzekeringen, sportschoolabonnementen, krantenabonnementen, mobiele telefoons, enz. Bij bedrijven die geen controle hebben over dergelijke kosten, worden deze kosten die eigenlijk variabel zijn uiteindelijk permanent. U vindt ze terug in de jaarafrekening, maar u hebt geen controle over de achterliggende contracten. Lasse Sten roept elk bedrijf op, zelfs bedrijven die niet gevoelig zijn voor internationale fluctuaties, om goed te kijken hoeveel controle zij hebben over hun toekomstige verplichtingen.