Een overzicht creëert vertrouwen en verhoogt de verkoopprijs van een bedrijf

De weg naar een potentiële belegger is geplaveid met vertrouwen – vertrouwen dat de investering zichzelf zal terugbetalen. Als de kosten niet duidelijk zijn, is het moeilijk voor investeerders om te zien of hun aankoop een succes zal zijn.

Dit verlaagt dan de prijs van veelbelovende bedrijven, doordat het gebrek aan overzicht onzekerheid creëert. De oorzaak is vaak eenvoudig: als een systeem eerder chaotisch is dan systematisch, is het moeilijk om due dilligence te tonen.

Het is heel gebruikelijk dat de prijs die wordt geboden voor een bedrijf teleurstellend laag is in verhouding tot de verwachtingen van de oprichter en eigenaren. De waarde van een bedrijf is afhankelijk van vertrouwen. Maar hoe creëert u vertrouwen en verhoogt u daarbij ook nog de waarde voor een verkoper? Het systeem van House of Control biedt een compleet overzicht van alle verplichtingen van een bedrijf. En het blijkt steeds nuttiger te zijn voor de raad van bestuur van bedrijven die de verkoop van een bedrijf of een gedeelte daarvan aan het voorbereiden zijn.

«Als investeerder heb ik heel soliede bedrijven gezien met innovatieve technologische systemen en veelbelovende prospects, maar met een fundamenteel gebrek aan inzicht in hun toekomstige verplichtingen. Dat is heel destructief voor het vertrouwen in dat bedrijf. We moeten nog zien dat orde en controle de waarde van een bedrijf verlagen, en ik geloof niet dat dat ooit zal gebeuren. Wat we echter wel vaak zien, zijn gelukkige verkopers van een bedrijf op de zakelijke pagina’s in de krant, een paar jaar nadat we hen hebben geholpen te werken met Complete Control.»

Thorstein Berg, voorzitter van het bestuur van House of Control